Wednesday, February 28, 2007

woensdag 28 febr

Lieve mensen

Vandaag dan Dirk zijn tweede chemo dag. Ondanks dat dit een kortere kuur is en een stuk lichter is Dirk erg onwennig van huis. Het weekend thuis was en is eigenlijk te kort geweest voor hem. We kunnen hem dan wel vertellen dat het nog maar een nachtje is, maar dat zijn maar woorden, voor hem is het heel anders. De kamer waarin hij nu is, is niet echt gezellig. Vooral omdat hij zich niet echt meer als kanker patiënt beschouwd. Het is een depri kamer met heel erg zieke mensen. Niet echt leuk!!

Vandaag ben ik met George naar DS geweest. Door een communicatie stoornis van mijn kant was Jago niet mee. Dat krijg je als je iemand op de late avond mailt ga je morgen mee. En deze opent de volgende morgen de mail. Idd dan ben je een dag verder, vooral omdat Jago en George altijd elke donderdag avond voor hun rekening nemen.

George had een mooi schilderij voor DS meegenomen en heuse Che" Guevara mooi voor op zijn nieuwe kamer. Vandaag was er voor DS Bami, zijn lieveling,s eten maar dan wel thuis en niet in het ziekenhuis. Dus was de vraag mag ik een broodje hamburger speciaal. Natuurlijk mag dat. Straks lekker 2 ½ week thuis, dan maar weer gezond eten. Maar het had beter niet gekund het moest de hele avond overgeven. Of het was van de chemo. Je weet het niet.

Wat zeker is dat hij morgenvroeg lekker thuis komt en dat wordt weer genieten van elkaar


Vandaag zijn ze begonnen met de bouw van DS zijn slaapkamer en aangepaste natte cel. Er werden vandaag palen geslagen in de natte Friese klei. Niet echt een pretje zie de foto’s hier onder

woensdag 28 febr

woensdag 28 febr







Monday, February 26, 2007

maandag 26 febr.

Lieve mensen


Wat gaat een weekend toch snel voorbij als het gezellig is en dat we met zijn allen thuis zijn!!
Voor je het weet is het weer maandag. DS kan nu ook op een gewone stoel zitten bij de eettafel en op de bank. Een heel ander gezicht dan dat hij op zijn bed eet of in de rolstoel aan tafel. Zaterdag morgen kwam DS thuis en middags zijn we samen even een blokje om geweest in de auto. Lekker ouderwets naast mij, lekker kletsen en toeren. Op zondag middag met zijn allen naar oma. Oma is net verhuisd en hij had haar mooie woning nog niet gezien. Lekker gezellig bij oma op visite. Maar dan is het zomaar weer zondagavond de vooravond voor dat hij weer naar Groningen moet.

Vandaag had Dirk zijn zus Ilse Femke als begeleider. Zij is met de rolstoeltaxi mee gegaan naar het UMCG. Samen hebben ze de dag doorgebracht met kletsen, even naar het internetcafé en wat toeren door het UMCG met de rolstoel. Ilse is net zoals wij allen een zorgzaam type. En zeer geschikt om iets te doen met mensen. Verzorgen begeleiden of wat dan ook. Het gaat haar goed af.

Dirk zit lekker in zijn vel ondanks dat hij morgen weer aan de chemo moet. Hij ondergaat het gewoon, maar wel in de gedachten dat hij donderdag morgen weer lekker naar huis kan. Hij is dan lekker 2 ½ week thuis voordat hij zijn volgende chemo moet.

Saturday, February 24, 2007

zaterdag 24 febr














Lieve mensen

Heerlijk, Dirk is vandaag weer lekker thuis.

Eerst even internetten en JG en WR kijken interessant toe. Wij wensen iedereen een heerlijk weekend toe. Wij gaan nu feestvieren

Friday, February 23, 2007

update 23 februari

YES HET IS ZO VER DIRK SIETSE KOMT DIT WEEKEND THUIS. SUPER DUS.
gister had dirk nog veel pijn maar nu gaat de pijnbeheersing goed, vandaag heeft hij voor het eerst in 7 maanden gelopen , achter een looprekje en hij ervaarde dit als een enorme ervaring, yes weer lopen. Ook vandaag kreeg hij een nieuwe V.A.P.. ONDER EEN LICHTE NARCOSE, voor wie niet weet wat dit is , wel het is een klein kastje wat ingebracht is in zijn borstkas, in een ader, door dit kastje kan hij aangeprikt worden voor de chemo en infuus en bloedprikken zodat hij niet iederekeer behoefd te geprikt te worden, dirk heeft eerder een vap gehad maar deze moest worden verwijderd omdat er een bacterie in zat.
Dirk sietse is trouwens thuis tot maandag dan moet hij s,ochtends terug om dinsdag met zijn eerste nabehandeling chemo te beginnen, wel we houden jullie op de hoogte groetjes en liefs van the gjaltomaatjes.

Wednesday, February 21, 2007

update woensdag 21 februari

Hallo, allemaal dan nu ff en update,
Met de dag gaat het beter met dirk , de pijn wordt steeds minder, hij heeft geen wond of stomppijn meer maar alleen fantoompijn, voor de gene die niet weten wat fantoom pijn is , wil ik dit even uitleggen, voor je hersenen, en zenuwen zit dat been er nog steeds dus ook geven zijn hersenen door de pijn die hij vooraf had in dat stuk been wat er niet meer is, je hebt ook fantoom sensatie, en dat voelt prettig je kunt in je beleving tenen en onderbeen prettig bewegen ook al zijn die er niet meer, dirk ervaart dit als prettig want hij heeft dat been een half jaar niet kunnen bewegen, eigenlijk is dit een enorm raadsel niet te bevatten deel van het menselijk lichaam je ervaart prettige en niet prettige dingen van iets wat er niet meer is we hopen zoals het nu is dat dirk deze week een nieuwe VAP krijgt en dit weekend thuis komt tot dinsdag om dan met nakuur chemo te beginnen, wel we houden jullie op de hoogte liefs the gjaltomaatjes

Monday, February 19, 2007

update, 19 februari

wel dan hier ff een update, sinds gister avond ben ik weer thuis 2 nachtjes zijn uiteindelijk 5 nachtjes geworden dit omdat dirk het nodig had dat ik er was, hij heeft heel veel pijn , wondpijn, stomppijn en fantoompijn, na veel proberen zit hij nu eindelijk redelijk in zijn pijnbestrijding, alhoewel hij toch regelmatig extra nodig heeft. Als artsen en zusters langskomen , dan zeggen ze tjonge wat heb jij veel moeten doormaken en overwonnen, en dan zegt dirk als mijn moeder en mijn familie mij er niet doorheen hadden gesleept dan had ik het niet gered, zo een uitspraak doet je goed, we gaan met zijn allen op naar genezing,
Vanavond op bezoek geweest met anica, zij was zo lief om mij te rijden want ik ben nogal nacht blind en gjalt ligt ziek op bed, en de kids konden ook wel een lange nachtrust gebruiken.
Vanavond troffen we een dirk aan die ondanks pijn toch weer wat kleur op zijn wangen heeft, en het weer ziet zitten, dirk ligt nu op zaal met thomas een jonge knul die dezelfde hobby,s en muzieksmaak heeft, dus dat klikt aardig, morgen wil dirk trouwens vragen of hij op normale medicatie over kan zodat de epiduraal verwijderd kan worden, wel we wachten het af.
We willen vragen aan een ieder die geloofd bid voor dirk dat de pijn zal verdwijnen zodat hij spoedig naar huis kan om op te knappen. liefs the gjaltomaatjes

Saturday, February 17, 2007

Zaterdag 17 febr.

lieve mensen


vandaag dag 3 zonder been

Vandaag is de pijn aardig onder controle. Met Dirk gaat het dan ook iets beter, maar hij klinkt nog erg verdoofd. Vandaag toch even 10 minuten met zijn been buiten het bed gebungeld. Dat is een goed teken. Hij heeft nu ook meer controle over zijn geamputeerde been. En dan bedoel ik de rest wat van zijn been is overgebleven. Maar hij is zijn stabiliteit kwijt en erg onzeker over zijn eigen kunnen. Dit moet hij eerst weer terug winnen door geslaagde acties zoals zitten en lopen.

Zijn wond ziet er schitterend uit ( volgens Janny ) zij blijft deze nacht nog met DS en gaat zondag avond weer met ons mee naar Dokkum.

De laatste drain is nu ook verwijderd en dat is weer een stap naar verder

Morgen verder naar dag 4

Friday, February 16, 2007

Vrijdag 16 febr.

Lieve mensen

Vandaag dag 2 zonder been!!

Het begin van verder!! Maar dan wel met veel pijn!! De dosis morfine is niet voldoende!! DS denkt aan de laatste twee weken dat hij thuis was met een ziek been, maar wel zonder pijn….Helaas kan hij de klok niet terug draaien.

De pijn is zo heftig dat hij nu behandeld word door een team van pijn bestrijding. Er word besloten dat hij een epiduraal in zijn rug krijgt. Ik ben niet helemaal medisch onderlegd, maar het is zoiets als een ruggenprik. Zijn onderlichaam wordt gewoon uitgeschakeld.

Hierdoor kan hij nu zitten in zijn bed en zijn stomp kan zonder pijn verplaatst worden. Morgen moet hij in een rolstoel zitten en oefeningen doen.

Vanavond toen wij bij DS waren had hij ondanks de epiduraal toch pijn. Dan komt er iemand welke iets bij spuit, na een ½ uurtje voelt hij zich dan weer prima. Zonet heb ik nog even gebeld om 11 uur maar dan hoor ik dat hij weer veel pijn heeft en het pijn bestrijding’s team komt straks weer om het bij te stellen.

We hopen op een rustige nacht. We gaan op naar verder… naar morgen…. dag drie zonder been


Onderstaand gedicht is er bijzonder en geschreven door Annemarie een heel bijzondere vrouw ( en ik rijm nu ook even ) het is het verwerken van rouw.

een gedicht van een geweldige vrouw

Dag Lief Been,


Lief been,

Van alle stappen die we samen hebben gezet
Heb jij de helft voor mij gedaan
Bij al die stappen heb je steeds je beste beentje voorgezet
Je was sterk en je deed altijd wat ik van je vroeg
We hebben samen gevoetbald, gefietst, gerend
En vaak hingen we samen op de bank
Broertjes en zusje mochten op je knie
En we stoeiden samen met heit
Zo hebben we 18,5 jaar samen veel plezier gehad
Nooit liet je me in de steek

Tot er een moment kwam dat er een offer nodig was
Toen was jij weer mijn voorste en beste been
Je gaf je vrijwillig op om de pijn
Die ik moest dragen te bevatten en
Uiteindelijk heb je je grootste stuk opgeofferd
Zodat ik verder leven kan
Weet je, nu blijf je voor altijd mijn beste been
Want je bent voor altijd in mijn hart
En in mijn geest, want ik kan je nog steeds gebruiken
Ik kan zelfs wiebelen met je tenen!

Lief been, als je je eenzaam voelt
Daar in de benenhemel
Denk dan aan alle stevige stappen
Die we samen hebben gezet
Aan alle ballen die we achterna hebben gezeten
En aan elke fietstocht die we hebben gemaakt
In mijn dromen blijven we gewoon samen stappen
Nooit zal ik je vergeten
Liefste been, ik hoop dat je lekker slaapt
En ik ben dankbaar voor wat je voor me hebt betekend

Dag Lief Been!

Thursday, February 15, 2007

donderdag 15 febr.

Lieve mensen

Vandaag dus meer.

Ik zal beginnen met het grootste nieuws. Na een haastige middag en snel even eten waren wij onderweg naar Groningen. Daar gaat de mobiel”altijd lastig als je met twee handen moet sturen”maar goed ik neem op… DS aan de andere kant”we hebben de uitslag van de skalet scan…..en……vraag ik !! NIKS TE ZIEN vertelt Dirk. Ik ben nu geen kanker patiënt meer …maar een revalidatie patiënt!!!!!

Als ik het nieuws doorgeef aan Ilse Femke, Jerre Gjalt en Wietse Rein roepen deze in koor PRIJS DE HEER!!! Geweldig nieuws dus. En mooiere reis naar het UMCG hebben we niet gehad. Maar als we op zijn kamer komen is de confrontatie wel groot. Het been is weg …veel verband, maar de rest is weg…moeilijk te begrijpen voor de kids. Maar wel de werkelijkheid een broer zonder been. Een moeilijke avond en een Dirk welke veel pijn heeft, maar blij is dat we met zijn allen kunnen vieren dat de kanker weg is.

Als we later thuis zijn en ik nog even bel voor het slapen gaan, heeft DS nog veel pijn en verlangt hij om thuis te zijn, desnoods nog met zijn zieke been. Om gewoon de geborgenheid, zonder pijn zoals de laatste dagen toen hij op zijn eigen bed lag, dat was zijn verlangen. Gewoon in de thuis situatie zijn, dat leek hem heerlijk.

Janny slaapt vannacht nog bij Dirk en als het nodig is morgen ook. Hij heeft het gewoon even nodig dat moeders bij hem is om hem te ondersteunen.

Wednesday, February 14, 2007

woensdag 15 febr.

Lieve mensen

De operatie is technisch goed gelukt!!

De operatie stond voor 12 uur gepland maar het werd 13.00 uur en dat was vervelend, met name dat DS een erge honger had en met overmaat van ramp begon het personeel daar een appel en een banaan te eten. Ik moest het gordijn dicht doen want hij kon dat niet aanzien.

Maargoed, eindelijk is het dan tijd, Janny mocht mee de OK in totdat DS onder zijl ging. Nu was hij al aardig moe van de pillen dus na twee keer in het kapje ademen was hij onder zijl.

In tussen hebben wij in het Grand Café iets lekkers gehad en toen weer na DS zijn kamer, wachten op een telefoontje dat de operatie afgelopen is

Dan is het 15.00 uur telefoon. We mogen naar Dirk toe. Je komt dan in een grote zaal vol met mensen welke nog wakker moeten worden. We gaan maar op het geluid af want dirk had daar het hoogste woord. Gelukkig hij is goed wakker! En volgens hem waren wij veel te laat want we zouden er zijn als hij wakker werd. Tevens heeft hij erg last van zijn piemel als hij eens onder zijn dekens kijkt komt hij er achter dat hij een katheter heeft.. hij roep meteen een zuster en vraagt kan dat ding er ook even uit???? De verpleegkundige doet een heel verhaal over het hoe en waarom ( operatie/morfine/blaascontrole ) dat had ze beter kunnen laten want na haar verhaal vraagt hij gewoon …………..toch zou ik graag dat ding er uit willen hebben ……... Ik ben ex morfine verslaafde en had toen ook genoeg controle over mijn blaas.

De pijn in zijn been wordt heftiger…..meer morfine…. Om 16.45 hadden ze de pijn bijna onder controle. Dirk moppert dat er geen afleiding is op deze afdeling. Hij roep meteen een zuster en vraagt waarom is dit zo’n saaie ruimte zonder tv toestellen. Met wat afleiding was ik nu al pijn vrij geweest. De zuster verteld DS dat hij gelijk had het is een bewezen iets, maar er was geen geld genoeg om dit aan te schaffen.

Het was erg druk en alle bedden waren bezet!! Erg vreemd te zien dat er bedden in de rij staan uit de OK’s om dan later geparkeerd te worden aan al het controle apparatuur.


Op zijn eigen kamer aan gekomen voelt DS zich algauw beter. De TV aan en weer iets te eten. Want hij had reuze honger en dorst. Gelukkig kan hij dat altijd goed verdragen na een operatie..

In een keer verteld hij dat hij zijn tenen kan bewegen van het been welke er niet meer is….hij ervaart dit al komisch en geweldig …dit heb ik maanden niet kunnen doen…….nu doe ik de twee kleinste teentjes even. Wel gek om dit zo te ervaren.

Om het even kort te houden nu om 22.50 voelt Dirk zich goed en gelukkig ( o.a door het morfine pompje).
Hij gaat nu verder, verder naar genezing, verder naar weer lopen, verder naar weer gewoon kunnen functioneren


Morgen meer

Tuesday, February 13, 2007

Dinsdag 13 Febr

Lieve mensen.


Morgen is het de dag van DS zijn amputatie. Hij is om 12 uur aan de beurt. Alles met elkaar duurt het 2 ½ uur. De operatie op zich 3 kwartier!!!
Vandaag overdag ging het goed met DS. Maar vanavond zat hij er goed doorheen. Gelukkig is Janny bij hem om hem te ondersteunen. Zij slaapt daar twee nachten.

Ik hou jullie allemaal op de hoogte morgen.

Monday, February 12, 2007

maandag 12 februari update

hallo allemaal , dan nu eindelijk het verlossende woord , op de MRI en Ct scan zijn prijs de Heer geen uitzaaiingen te zien, dit geeft ons en dirk natuurlijk enorm veel moed en jullie ook denk ik,
Vanmiddag is dirk voor een botscan geweest en daar krijgen we vrijdag de uitslag van.
Woensdag vind de amputatie plaats, gelukkig kan het net een stukje boven de knie zodat hij een goede stomp overhoud om te lopen met een prothese. Gistervond zat dirk er enorm doorheen, en heb ik iemand gevraagd die ook geamputeerd is om met hem te praten,daar werd dirk rustig van, maar vanmorgen en vanmiddag , in het ziekenhuis was hij weer enorm emotioneel en zag het niet zitten maar gelukkig en Wonderbaarlijk was dirk vanavond redelijk rustig , alhoewel hij ons natuurlijk erg mist nu al, morgen gaan we mijn mooie nieuwe zwarte smartje ophalen , (ja annemarie door jou ben ik helemaal verkocht aan de smart,) uit blijham en dan gaan we naar dirk, , s,avonds gaan we dan met zijn allen , en blijf ik in iederval 2 nachten bij hem slapen om hem te steunen, ook mag ik mee naar de operatie kamer totdat hij onder narcose is , en mogen we gelijk bij hem als hij wakker word, dit wil dirk graag, zodat de schrik van tjee dat been is eraf niet alleen hoeft te verwerken, al met al gaan we heftige dagen in en we willen dan ook een ieder die geloofd vragen bid voor dirk en voor ons dat we enorm ZIJN nabijheid mogen ervaren. liefs the gjaltomaatjes

Wednesday, February 07, 2007

dan nu de update die al lang beloofd was

hallo allemaal, jullie zijn natuurlijk benieuwd hoe het met dirk sietse is , wel gezien de omstandigheden gaat het goed, hij is natuurlijk super blij dat hij thuis is. Sinds augustus is hij dan ook nooit zolang thuis geweest. Dirk eet en drinkt heerlijk bijna alles gaat er weer in , hij groeid lekker in gewicht en met de dag ziet hij er beter uit.Wel heeft dirk redelijk veel pijn aan zijn onderbeen, zo sterk dat hij nu weer een kleine dosis opiaat pijnstiller nodig heeft.Vandaag kregen we de oproep voor de opname ,maandag opname en uitslag scans en woensdag vind de amputatie plaats, het gevoel is dubbel hij ziet er naar uit om dat ding( want zo noemd hij zijn onderbeen ) kwijt te raken maar er is ook ook angst , zo van nu word het waarheid en hoe zal het zijn, we proberen met zijn allen om hem hier in bij te staan, we willen dan ook een ieder die geloofd vragen bid voor hem en ons dat hij en wij Gods hemelse Vaderlijk rust mogen ervaren, wel we houden jullie op de hoogte groetjes de gjaltomaatjes

woensdag 7 Febr.

Hallo mensen

Voor DS wordt er een ruimte aan ons huis bijgebouwd. Achter de woning komt een slaap / zit kamer met een douche en wc welke in de garage word gecreëerd. De vergunningen zijn rond en aannemer Dijkstra Draaisma uit Dokkum gaat het voor ons bouwen.

Op deze blog kunt u de vorderingen volgen.

woensdag 7 Februari We gaan bijna van start en dus bezig met de voorbereidingen