Sunday, October 22, 2006

laatste nieuws van Dirk

Het was even stil deze week. Er is dan ook veel gebeurd afgelopen dagen. Hectisch, verwarrend en vol van verkeerde meldingen en uitslagen. Op welke dagen alles precies gebeurd is weet ik niet meer ik ben compleet met de dagen in de war.

De uitslag van het afgelopen weekend waardoor DS zo ziek was, is een soort streptokok. Deze bacterie zit in zijn been. Waarop een arts riep dat been had er gisteren afgemoeten. Dus geen chemo maar een amputatie. Vreselijk verwarrend als er allemaal artsen zijn die verschillende opties roepen. We zijn al die artsen dan ook spuugzat. Deze arts zou meteen actie gaan ondernemen maar noemde nog dat hij met andere artsen zou overleggen ( had die klojo dat maar meteen gedaan voor dat hij zo iets gaat roepen) na deze vergadering was de opinie dat de hoge koorts waarschijnlijk tumor koorts was. En de bacterie zou gewoon te bestrijden zijn met antibiotica.

DS was erg verward door al deze gebeurtenissen. Tevens versterkt door de te hoge dosis morfine. We hadden aangegeven dat hij een verhoging moest hebben op de 20mg morfine. (hij kreeg deze in pillen 2 pillen voor elk 12 uur. Daar tussen door kreeg hij een soort morfine snoepje om de twee uur). De dienstdoende arts had het goed met hem voor en verstrekte twee pillen van 50mg. We weten nu hoe het is om een verslaafd kind te hebben. Hij was de hele dag zo stoned als een garnaal. Met alle bijwerkingen van dien.

Ze waren ons voor, om aan te geven dat er nu twee aanspreek artsen aangesteld zijn om alles door te communiceren. Want dit was niet de eerste keer dat er artsen waren welke allemaal hun eigen visie vertelden.

Het was dinsdag of woensdag toen DS zijn eerste chemo kreeg. Hij reageerde daar heel heftig op. Veel overgeven en zich erg ziek voelend kwam hij deze dagen door. Gelukkig was / is Janny daar om Dirk te ondersteunen. Als het aan hem lag sliep hij de hele dag. Geen zin aan eten en drinken.

Janny zou alleen de eerste dag / nacht bij hem zijn omdat hij toch wel tegen deze chemo opkeek. Ondertussen kregen wij allemaal thuis buikgriep. De eerste dagen heb ik doorgebracht met beddengoed wassen en braaksel opruimen totdat ik zelf aan de beurt was. Janny is daarom in het UMCG gebleven. Zij kon naast dirk slapen op het tweepersoons kamertje. Als goedmakertje van hun krijgt Janny daar ontbijt en een warme maaltijd en een bed.

Ondertussen kwamen de uitslagen van de puncties en botscans ook binnen. En prijs de Heer deze waren allemaal goed. De verdachte plekken op zijn bovenbeen en knobbeltjes in zijn lies zijn geen uitzaaiingen en het beenmerg is schoon van kanker. Dat was / is een geweldige stimulans om verder te gaan.

Ondertussen hield Dirk veel vocht vast van de chemo. Hij leek wel een michelinpoppetje. Gelukkig is dit nu allemaal weggezakt. De morfine medicatie is nu 30 mg en als hij vroeger twee uur voor zijn volgende sjot, vroeg hoelang nog is het nu een uur later als hij bedenkt o ja ik krijg nog een pilletje. De tussendoortjes hoeft hij ook niet meer.

Janny is hem aan het stimuleren om bezig te zijn op zijn intendoDS, of een game te doen op zijn kleptop. Voor de volgende chemo sessie gaan ze proberen een Internet aansluiting te realiseren op zijn kamer. Dan is hij on-line en kan met de buitenwereld communiceren. Voor hem een goed middel om actief te blijven.
Vandaag klinkt Dirk door de telefoon redelijk opgewekt en beter aanspreekbaar dan de afgelopen weken. Hij heeft dan ook zin om morgen naar huis te gaan, ook al is hij toch wel iets bang om weer ziek te worden. En dat is natuurlijk erg begrijpelijk. Op dit moment krijgt hij twee zakjes bloed omdat zijn HB iets aan de lage kant is . ik vroeg hem dan ook, vanmorgen,om niet meteen in een palmboom te gaan klimmen. HaHa Ha ik heet geen Keith Richards. Zijn humor is nog niet terug. Of het was idd een flauwe opmerking van mij.

Gelukkig is er ook miscommunicatie geweest in ons allen voordeel. In de 42 week chemo zitten de rust periodes inbegrepen. Dus afgelopen week heeft hij chemo gehad en nu mag hij vanaf morgen twee week thuis rusten en dat 6 keer achtereen dan een operatie of amputatie en daar na 8 week chemo met twee week rust thuis.

Dirk zijn nieuwe afdeling is D 2 kamer 64. op deze afdeling word hij gelukkig aangesproken met Dirk en niet zo als op de andere afdelingen met de Hr. Gjaltema. Op deze afdeling proef je dan ook de betrokkenheid en de zorg van de medewerkers.

4 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Dirk en Familie,
Jullie maken veel mee deze weken en we zijn blij te horen dat je "Dirk" geen uitzaaiingen hebt.
Hou je taai en we dragen jullie allen een warm hart toe
Liefs ut t Paradyske

8:05 AM  
Anonymous AMV said...

Goed verhaal hoor Gjalt, je hebt het beter op een rijtje dan je zelf denkt :)
Heel veel sterkte allemaal en
Dirk-Sietse: rock on, dude!
Gjalt, je weet me te vinden he!?

4:40 AM  
Anonymous Anonymous said...

dirk sietse jij bent mijn held wat ben je sterk dat je dit gevecht wil winnen , en het zal je lukken ook, God is bij je en waakt over jou, ik bid dag en nacht voor je

8:16 AM  
Anonymous janet said...

Wat een moed hebben jullie samen. Ik hoop dat de rustperiode thuis nu rustig mag verlopen en dat jullie even kunnen bijtanken met z'n allen. Heel veel sterkte toegewenst. Probeer te genieten van de goede momenten en blijf elkaar steunen (onze ervaring is dat je meestal bij toerbeurt een inzinking hebt, zodat je elkaar weer kunt opbeuren).

2:39 AM  

Post a Comment

<< Home